Gyakran ismételt kérdések

Összegyűjtöttük és megválaszoltuk az ügyféltárgyalásaink során leginkább érdeklődésre számot tartott kérdéseket. A lenti információk közelebb juttatják ügyfeleinket a telepítési megoldásokhoz és technikákhoz.

Melyek az okos megoldások töltőtelepítés esetén?

Legnagyobb problémának a szükséges teljesítmény hiányát látjuk. Az elektromos autók egyre nagyobb teljesítménnyel tölthetők, ez nagy terhelést jelent a hálózatnak. Okos megoldásainkkal szabályozni tudjuk a főtevékenységre és a töltésre jutó teljesítményeket úgy, hogy a rendelkezésre álló összteljesítményből csak az éppen nem használt részt juttatjuk töltési célra, így a többi fogyasztó működése is zavartalan.

Milyen szempontjai vannak a töltőberendezések kiválasztásának?

A töltő teljesítményét a tölteni kívánt autók teljesítményfelvétele határozza meg. Az AC és DC közötti választás szempontjai pedig: a töltési idő és a beruházás költségkerete. Megfontolandó a töltőberendezésből kinyerhető információ és annak feldolgozása is. A legtöbb berendezés szabványos módon képes a töltési információk megjelenítésére és küldésére. A töltők egymással is kommunikálhatnak, így szabályozva a rendelkezésre álló teljesítményt.

Milyen töltőberendezéseket érdemes telepíteni nagyobb autóflották esetében?

Homogén, egymással kapcsolatban lévő, kommunikációképes AC készülékeket javaslunk erre a célra.
A kiválasztásnál figyelembe kell venni az autók állásidejét, az esetleges DC-gyorstöltési igényeket
és a rendelkezésre álló hálózati teljesítményt.

Melyek az AC (váltóáramú) és a DC (egyenáramú) töltés előnyei és hátrányai?

Az AC töltés viszonylag lassú, ám kíméli az akkumulátort. A gyártók különböző ajánlásokat tesznek
a DC és AC töltés arányaira. Egyszerű szabályként elmondható: minél többet töltünk kíméletesen,
azaz lassan, annál inkább számíthatunk az akkumulátor hosszabb élettartamára. Az esetenkénti nagy teljesítményű DC töltés nem degradálja az akkut, de ezt lehetőség szerint csak akkor alkalmazzuk,
ha elkerülhetetlen.

Mi az a teljesítménymenedzsment?

A nagy teljesítményű, vagy több, de kisebb töltőberendezés rendszerint olyan terhelést jelent az elektromos hálózatnak, amely túlmutat annak teljesítményén. Ennek érdekében a töltőket szabályozni kell. Csak annyi teljesítményt biztosítunk a töltőknek, amennyi az alaptevékenység működését nem veszélyezteti.

Mit jelent a V2G (Vehicle to Grid)?

Ez a technológia lehetőséget teremt arra, hogy az elektromos autókban tárolt energiát, az arra alkalmas töltőberendezésen keresztül visszajuttassuk a rendszerbe. A technológiának akkor van jelentősége,
ha szigetüzemben kell energiaforrást biztosítani, vagy többletigényt kell kielégíteni. A megoldás jogi szabályozói jelenleg hazánkban még hiányoznak.

Mit jelent a V2H (Vehicle to Home)?

A V2H-megoldások az autó és az (energiatermelő) ház közötti kapcsolatot biztosítják, amelynek segítségével a megtermelt energiát nem a hálózatba töltjük vissza, hanem magába az autóba,
ahol szükség szerint fel is használjuk.

Milyen előnyei vannak egy komplex rendszer telepítésének?

Amennyiben energiatermelés, -fogyasztás és -tárolás is megvalósítható egy telephelyen, akkor az energia folyamatos be- és kitárolása révén optimálisan gazdálkodhatunk az energiával. Adott esetben függetlenedhetünk az energiaszolgáltatótól, vagy olcsóbban vásárolhatunk elektromos áramot. Termelő- és tárolóberendezésekkel villanyszámlánkat akár nullára is csökkenthetjük.

Miért fontos a villamos teljesítmény tervezése?

A biztonságos üzemhez tervezésre van szükség. A töltőberendezések nagy teljesítményű elektromos eszközök, amelyek alaposan megváltoztatják az energiafelhasználást. Mérnöki tervekkel elkerülhetjük
a túlfogyasztást, és optimalizálhatjuk a rendszerhasználati díjakat is.

Milyen célt szolgál az akkumulátoros tároló?

Az akkus tároló a megtermelt és éppen felesleges energiát tárolja későbbi felhasználásra.
A tudatos energiamenedzsmenttel jelentős megtakarítások érhetők el, és a beruházásaink
a terveknek megfelelően térülnek meg.

Amennyiben nem kapott választ kérdéseire, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!