A jövő megoldásai

A jövő megoldásai

A haladás és modernizáció az elmúlt évtizedben még nagyobb sebességre kapcsolt. A körülöttünk lévő berendezések több élményt, kényelmet és biztonságot nyújtanak számunkra. Az energetikai fejlesztésekben tapasztalható előrehaladásban cégünk is részt vállal.

Okos megoldások a telepítésben (teljesítménymenedzsment)

Meglátásunk szerint az első problémát a nem megfelelő energiaellátás jelenti. A töltőberendezések
nagy teljesítményű villamos eszközök, amelyek működtetéséhez sokszor több energia kell, mint a cég alaptevékenységének végzéséhez. Amennyiben nem megvalósítható a teljesítmény bővítése, akkor a töltőberendezésekre jutó teljesítményt dinamikusan korlátozni kell. Ez annyit jelent, hogy olyan eszközt építünk
a rendszerbe, amely figyeli az alaptevékenység teljesítményfelvételét, és csak a rendelkezésre álló ― alaptevékenységen felüli ― teljesítményt engedi a töltőberendezéseken felhasználni. Ezzel a megoldással az alaptevékenység stabilan biztosítható, a töltőberendezéseken pedig folyamatos, ám nem mindig a maximális teljesítmény áll rendelkezésre.

Komplex megoldások (töltő, napelem és tároló)

A modern energiagazdálkodás lényegében olyan termelés és fogyasztás, ahol minimális ― vagy jól tervezhető ― hálózati energiára van csak szükségünk. A napelemekkel megtermelt energiát vagy azonnal elhasználjuk, vagy tároljuk későbbi felhasználásra. A töltőberendezés, napelem és energiatároló hármasa lehetőséget biztosít az optimális időben történő felhasználásra. Az ilyen komplex megoldásokkal jelentős költségmegtakarítás mellett biztos üzem érhető el.

V2G megoldások

Az elektromos autó, valamint a töltőberendezés gyártói a kezdetektől felismerték, hogy az autó akkumulátora nemcsak az autó számára biztosíthat energiát, hanem a hálózatba történő visszatáplálás által az elektromos hálózatban mint energiaforrás is részt vehet. A V2G (Vehicle to Grid) töltőberendezések lehetőséget teremtenek arra, hogy az autóból a hálózatba jusson az energia, ezzel segítve a csúcsidőben kialakuló energiaigényt.
Hosszabb távon akár kereskedésre is alkalmas lehet a rendszer azáltal, hogy az éjszakai órákban feltöltött autó akkumulátorából a csúcsidőben a töltőn keresztül a hálózat energiát használ. A két időszakban (töltés és energialeadás) az elektromos áram ára különböző, amely üzleti működés alapja is lehet.

A töltőberendezések fejlődése

A 2010-es évek eleje óta sokat fejlődött az elektromos autók töltése. A piac elvárásai folyamatosan növekednek,
az igényelt teljesítmények az évek alatt megsokszorozódtak. Az ügyfelek folyamatos nagy teljesítményű rendelkezésre állást várnak. Ennek érdekében a töltőberendezéssel egybeépített tárolók szerepe jelentősen megnövekedett. Olyan forgalmas helyeken, ahol információszolgáltatási igény is felmerül az ügyfelek felé, lehetőség nyílik az információs felülettel egybeépített töltők telepítésére. Flottaüzemeltetés esetén az egymással kommunikáló ― egymás terhelését szabályozni képes ― töltőberendezések telepítése mindennapos.

Kapcsolatfelvétel