Mennyit utazhatunk egy töltéssel?

Ez alapvetően az autó adottságaitól függ. Egy középkategóriás japán autó például átlagosan 120-130 km-t képes megtenni egy töltéssel ideális körülmények között (ugyanakkor például egy Tesla már 350-400km-es hatótávval bír). Talán úgy tűnhet, hogy ez a hatótávolság korlátozottabb mobilitást tesz lehetővé, mint egy benzines, vagy dízel autó.

Viszont a tapasztalat azt mutatja, hogy az emberek 90%-a a napi forgalomban nem megy 100 km-nél többet, sőt sokan még 40 km-t sem. Így inkább az a kérdés, hogy milyen céllal használjuk az autónkat: Rendszeresen, adott viszonylaton – pl. otthon-munkahely, gyerekért az iskolába – ezért jó választás az elektromos autó. Az évi 3-4 hosszabb útra jelenleg lehet hagyományos autót bérelni, vagy a hamarosan kiépülő villámtöltő hálózatot igénybe véve elektromos autóval utazni. Megéri elektromos autót venni?

Egy autó általában drága használati eszköz, amely értékét a hasznosságával szolgálja meg. Egy középkategóriás elektromos autó 10-12 millió forintba kerül jelenleg. Ez a belsőégésű motorral hajtott gépjárművekhez képest nagy összeg, azonban fenntartása már jóval olcsóbb azokénál. Az üzemeltetési költségek egy része, mint úthasználati díjak, parkolás stb. az állami kedvezmények miatt elenyésző, vagy nincs is, ezekről a Támogatások menüpontban olvashat többet. A töltés jelenleg ingyenes a regisztrált felhasználóknak, de hosszabb távon is jóval olcsóbb, mint a benzin vagy gázolaj, ráadásul pl. éjszakai árammal töltés esetén ez is gazdaságosabbá tehető. A szerviz költségek is jóval alacsonyabbak, hisz egy elektromos autó motorja sokkal időtállóbb. Tehát a magasabb kezdeti költség a minimális üzemeltetési díjakban fizetődik ki.

Az elektromos autók elsősorban a napi 50-100 km-t autózóknak térülnek meg 3-4 év alatt. Tehát az elektromos autó az országos, illetve Európát behálózó töltő infrastruktúra kiépítéséig inkább az autósok kb. 50-70%-ának ideális választás. A csúcskategóriás Teslák már ma is képesek 350-400 km megtételére egy töltéssel, így kevésbé kiszolgáltatottak a jelenleg még nem kiépült töltő rendszernek, de ezek a csúcskategóriás autók az áruk miatt csak egy szűk réteg számára reálisan elérhetők.

Miért váltsunk elektromos autóra?

A két fő érv: környezetvédelem és alacsonyabb üzemeltetési költségek. Ma még kissé kényelmetlen hosszabb utazásokra ezt a módot választani, mert sok megállóval, viszonylag hosszú az út. De ahogy az elektromos autók és a töltő infrastruktúra fejlődik, úgy lesz egyre kényelmesebb ez a közlekedési forma. Jelenleg két autós háztartásokban egy hagyományos, belsőégésű motorral felszerelt autó mellett mindenképp jó döntés másodiknak villanyautót választani, hiszen a hosszabb utakra addig is rendelkezésre áll másik közlekedési eszköz.

Mely országokban tudunk e-autózni?

A közép-európai régióban Magyarországhoz hasonlóan 2020-ig várható országos lefedettségű töltőhálózatok kiépítése.

Nyugat Európában kiépítettebb az infrastruktúra, ma már egy nagy teljesítményű csúcskategóriás elektromos autóval az sem akadály, hogy valaki eljusson Amszterdamból az Alpokba, vagy az olasz tengerpartra, így húsz perces pihenőkkel és tankolással bármerre lehet kalandozni például egy Tesla S-modellel, különösen Németországon át, ahol egyre sűrűbb az EV-kúthálózat. 

Töltőállomások

Budaörs 1

Gablini Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Cím: 2040 Budaörs Malomkő utca 2.

Budapest 12

Főtaxi Zrt.
Cím: 1087 Budapest Kerepesi út 15.
Evopro Holding Zrt.
Cím: 1031 Budapest Záhony utca 7.
Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság
Cím: 1054 Budapest Alkotmány utca 8.
Green Lite Taxi Kft.
Cím: 1211 Budapest Szállító utca 6.
Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság
Cím: 1139 Budapest Váci út 81-83.
Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság
Cím: 1133 Budapest Hegedűs Gyula utca 79-81.
Green Lite Taxi Kft.
Cím: 1066 Budapest Zichy Jenő utca 9., Ez parkolóház
Green Lite Taxi Kft.
Cím: 1073 Budapest Kertész utca 24-28., EZ parkolóház
Gablini Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Cím: 1141 Budapest Nótárius utca 5-7.
Gablini Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.
Cím: 1152 Budapest Városkapu utca 1.
Strabag Property Kft.
Cím: 1117 Budapest Gábor Dénes utca 2.
NISSAN CENTRUM
Cím: 1112 Budapest Vizsla utca 1-3.

Debrecen 1

DVK Debreceni Közlekedési Zrt
Cím: 4032 Debrecen Nagyerdő Park, Pallagi úti mélygarázs

Győr 2

GYŐR-SZOL Zrt.
Cím: 9022 Győr Duna-kapu tér, Duna-kapu mélygarázs

Mogyoród 1

Tanpálya Vezetéstechnikai Kft.
Cím: 2146 Mogyoród Hungaroring

Siófok 1

Siófok Város Önkormányzata
Cím: 8600 Siófok Városház tér 1

Székesfehérvár 2

Székesfehérvár ÖK Városfejlesztési Kft.
Cím: 8000 Székesfehérvár Irányi Dániel utca 4.
E.ON Székesfehérvár
Cím: 8000 Székesfehérvár Király sor 1.

Szolnok 1

Szolnok Város Polgármesteri Hivatala
Cím: 5000 Szolnok Tófenék út 13.

Zalaegerszeg 1

Zalaegerszeg Város Önkormányzata
Cím: 8900 Zalaegerszeg Stadion út 3.